Zumbul

Zumbul
En Seçkin, En Kaliteli, En Ucuz Satranç Ürünleri

5 Mart 2015 Perşembe

Satrançta yetenek nasıl yok edilir? - Giriş

Böyle bir sorunun yanıtını aramak bile tüyler ürpertiyor insana. Ama bugün var olan yönetim bunu bilinçsiz bir şekilde yapıyor. Günbegün yeteneklerimiz tek tek yok ediliyor. Bu yazımdan önce size özendirme ödüllerinden söz ediyordum. Bazı eleştiriler alıyordum bu yazılarımla ilgili. Özendirme ödüllerinin konuyla çok ilgisi olmadığı yönünde.

Bu yazı dizim 5-6 bölümde olacak. Bölümleri okunması kolay olsun diye çok uzatmak istemiyorum.

Gelin ne var ne yok birlikte bakalım.

 Sporda Başarının Formülü nedir?

Bu %100 doğru bu formül. Herhangi bir sporda, herhangi bir ülkede, hangi koşullar olursa olsun bu formül doğrudur. 

Önce çıktısını görelim formülün.

Dünya Çapında bir sporcu! 

Eğer aradığınız buysa üç bileşeni bir araya getirmeniz gerekir. 

Elit Sporcu + Elit Antrenör + Elit Kariyer = Dünya Çapında Bir Sporcu

Hangi spor, hangi ülke olursa olsun bu formül çalışır.  

Biraz daha farklı anlatalım. Ne yapmak lazım?

Doğuştan o spora yeteneği olan elit sporcuyu bulacaksınız. Ona en iyi sportif eğitim kariyerini verecek, en iyi antrenörlerle çalıştıracaksınız. Profesyonel olduğunda bu spora kendini adamanın karşılığında, spordan yiyeceği ekmeği garanti altına alacaksınız.

Yazması kolay, yapması zor!

Elit sporcu bulma
Elit, yani çok az rastlanır yetenekte olan sporcuların oranı dünyanın her yanında aynı aslında. Yani yetenekli sporcu milyonda bir çıkıyorsa, Norveç'te, Azerbaycan'da, Zimbabwe'de ya da Türkiye'de aynı oranda var. Bizim sporumuza yoğunlaştığımızda, satranç yeteneği diye bir yetenek var. Yetenekli çocuk, satrançla tanıştığı anda farklı reaksiyon veriyor. Müzik, resim gibi sanatlarda nasıl o çocuk diğer çocukların arasında inanılmaz bir farklılık gösteriyorsa, satrançta da aynı şekilde oluyor bu.

Genellikle satranç yeteneğinin keşfedilme yaşı 4-6 yaş arasında oluyor. Daha geç keşfedilen sporcular da oluyor, hatta dünya çapında tanınmış ve bilinenleri de var. Satranç sporunda ülkemizde yetenek keşfinde büyük sorun bulunmuyor. 2 Haziran 2005 tarihinde zamanın Milli Eğitim Bakanı (Doç.Dr.Hüseyin Çelik) ve benim aramda imzalanan, satrancın okullarda seçmeli ders olmasını sağlayan protokol ile ülkemizde milyonlarca ilk öğretim öğrencisine ulaşma şansımız oluyordu. Doğal olarak, yetenekli çocuklara da ulaşıyorduk. 

Bu anlamda bir sorunumuz yok. Yani elit sporcu bulabiliyoruz okulda satranç sayesinde. 

Elit sporcu bulma konusunda bizim yaptığımız en önemli çalışma, satrancın anaokullarına kadar yayılması oluyordu. 2012 yılının sonuna kadar yaklaşık olarak 12.000 satranç sınıfı açılıyordu. Türkiye İş Bankasının sponsor olmasında kimin emeği ve girişimi olduğunu tartışmak bile istemiyorum.

Ancak, başkanlık koltuğunu gezme ve tozmakla iştigal eden Gülkız Tulay bu konuda bir ilerleme sağlayamadı. “İş yapma gönül al, oyala sporun gelişimini, oy al” formülü de Gülkız Hanıma ait.

Bir tek örnek:
Sessiz sedasız satranç yarışmalarında oynama yaşının 7'ye çıkarılması bile bu sporun geleceğini yok etmek için alınmış bir karar.

Bu kararı kim önerdi, kim verdi bilmiyorum, ama cesareti varsa o kişinin gelsin karşıma ölçüsünü alayım. Buna zaman içerisinde değineceğim ama sonuçları vahim olacak bir karar bu. 

Ama yine de bugün elit sporcu bulma konusunda büyük bir sorunumuz yok. 


Yarın Elit Antrenör… Yayın saati: 6 Mart 2015 14:00

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder